Egyebek

Minden olyan a szabálykönyvvel kapcsolatos felvetés kitárgyalásának felülete, amelyek a korábbi pontok egyikéhez sem kapcsolhatóak. Ilyen lehet a:

 • Felszerelési tárgyak
 • NJK-k és Bestiák
 • Segédanyagok

és még bármi más, amit Ti fontosnak éreztek előhozni.

48 thoughts on “Egyebek”

 1. Nosza, kipróbáltam a karakteralkotó alkalmazást. Egy régi (A kedvenc) ÚTK-s karakteremet dolgoztam át TTK-ra. Elég magas szintű volt az eredeti, szóval tényleg volt mit alkotni. 16. TSZ, sok, boldog időt éltünk meg vele (mosoly emoji)

  Elsőre nem igazán éreztem rá a program használatára, de a 2. TSZ-re lépve már egyértelművé váltak a “jelentések” és “eszközök” a rendszerben. Meg kell valljam, élveztem a használatát. Letisztult és kellemes (miután megértettem).
  Egy helyen még el is rontottam egy dolgot, a 16. szintet dolgoztam ki, mikor véletlen átváltottam egy tulajdonság növelést a 14. szinten. Sikeresen javítottam a hibát és a rendszer jól lekezelte.
  A mentési rendszert is néztem: 1-5-10-16 szinteken mindig mentettem egyet, és a visszatöltések simán mentek, még azt is megkockáztattam, hogy másoltam egy táblázatot (a varázstárgyak listáját, speciális karakterekkel) a Dreonarról, beillesztettem a “Mindenféle infók” mezőbe, mentés-visszatöltés, működik rendesen.

  Ami észrevételem lenne viszont, hogy (bár a varázslómnál ez pont nem lényeges), de a fegyver táblázat megvan, a páncél hiányzik, aminek jó hasznát veheti egy harcos.

  Amúgy nagyszerű az alkalmazás, köszönöm szépen.

  1. Egy ötletem lenne még: a FB oldalon posztoltál videót az alkalmazás használatáról. Szerintem ennek a linkjét érdemes lenne valahol az alkalmazás oldalán feltüntetni, hogy aki elsőnek használná a karakteralkotót, segítséget ott találhatna magának, ha elakadna/nehezen igazodna el rajta.

 2. A Segédletek között lévő Excel karakteralkotó nagy segítség, köszönöm szépen! Annyi észrevételem lenne, hogy a Szakmáknál a képzettség nevét szerkeszthetővé lehetne tenni. Illetve a karakterlapon a tulajdonságoknál a teljes “szöveg”, a számok nem látszódnak teljesen.

 3. Sziasztok,

  A felszerelések részt olvasva néhol hiányérzetem támadt, ezeket megpróbálom felvázolni.

  Az MGT szabályt figyelembe véve szerintem jó lenne egy olyan kiegészítő szabály (akár opcionálisan), mely a felszerelés súlya alapján adna MGT-t. Emelett meghatározni a karakter Erő/Állóképesség tulajdonságok átlagából az egyszerre cipelhető súlyt is. Akár adottság is épülhetne rá, miszerint a karakter a szokásosnál több terhet bírna el.

  A sisakok közül egyedül a zárt, fém sisak került megemlítésre, szerintem még néhány alap fajta jól jönne. Ezen felül a sisak MGT-jét én kiterjeszteném Érzékelésre is.

  Az alkar-, és lábszárvédő típus szerinti SFÉ-MGT statisztikáit szintén hiányolom.

  A felszerelés fejezetben meg lett említve, hogy a minőségbeli változás milyen ár változást okoz, de ezen felül nincs leírva milyen előnny-hátrány jár egy jobb/rosszabb minőségű dologért. Több helyzetben pl. fegyverek/vértek ez fontos lenne.

  A szabályok közt, illetve a fegyver/vért leírásoknál nem találkoztam az “átütőerő” fogalmával illetve nem volt megemlítve a páncélok esetleges gyengesége bizonyos fegyvertípusok ellen sem.
  A mágikus ellenállások példáján kiindulva, el lehetne gondolkozni azon, hogy a páncíloknak is legyen külön Zúzó/Hasító/Szúró SFÉ-je. Persze ez is bonyolítja a harcrendszert így lehetne ez is opcionális szabály.

   1. Jogos. Nem is tudom, hogy miképp kerülhette el a figyelmemet. Bocsánat! Nos:

    1. MGT vs súly: Nem találtam olyan megoldást, amivel egyszerűen és frappánsan le tudtam volna kezelni – kiváltképp legendás statok esetében – a dolgot. Ezért az észrevételed kapcsán az alábbival bővült a legutóbbi verzió.
    “*Felszerelési tárgyak esetében azok mozgást gátló mivolta, az adott karakter saját fizikai jellemzői alapos figyelembe vétele mellett, a cipelt felszerelés tömegétől, illetve megjelenési formájától, alakjától, elhelyezésétől függ. Viszonyítási alapként elmondható, hogy egy átlagos emberi karakter számára egy kis méretű, 10 font tömegű hátizsák 2-es, míg egy tömött (25 fontos), nagy hátizsák 4-es MGT-t jelent. Ám pl. egy 5 font tömegű, hátra szíjazott létra már önmagában is 6-os MGT-t jelenthet.”

    2.Tervbe van véve a vértek listájának bővítése. Az ÉRZ-re való kiterjesztése is működhet, de mélyrehatóbban még nem vizsgáltam a kérdést.

    3. Jelen állapotban az a koncepció, hogy a rendszer testrészekben “gondolkodik”. Kar, Láb, Törzs, Fej. Ahol egy eszköz nagyobb részben óvja az adott testrészt, ott jelentkezik SFÉ hatás. Megítélésem szerint az alkar- és lábszárvédő nem fedi le a testrész nagyobb részét.

    4. Jelen verzióban csak egy “pongyola” szabály van erre a problémakörre.
    “Két olyan eszköz statisztikái esetében, melyek kizárólag a kidolgozottságuk minőségében térnek el egymástól, ott kerülendő, hogy a legtökéletesebb műremek értékei kétszeresen meghaladják az átlagos minőségűekét. A végső döntést e kérdésben természetesen itt is a KM hozza meg.”
    Ez szerintem sem elég, szóval a közeljövőben mindenképp foglalkozni kell a dologgal!

    5. Az átütőerő és társai – ahogy te is rámutattál – az “Egyszerűsítés” irányelv okán került ki a rendszerből. Ha komoly igény jelentkezik rá, könnyedén és frappánsan beépíthető, de jelenleg nincs tervbe véve.

    Még egyszer elnézésedet kérem a figyelmetlenségemért! 😉

    H.

 4. Üdvözlet Mindenkinek,

  Első hozzászólásomban szeretném megköszönni Hullának és Mindenkinek, aki segített a Tiltott Törvénykönyv létrejöttében. Épp karácsony előtt találkoztam a projektel és újra tizenévesnek érezhettem magam,mint mikor kedvenc fantasy világom szabályainak értelmezésén vitatkoztunk a barátaimmal akkor, a feleségemmel most. 🙂
  Mindketten nagyon várjuk, hogy mi lesz a végső formája a TTK-nak, addig is igyekszünk észrevételeinkkel segíteni a munkát.
  Köszönjük még egyszer!

 5. Pszi, Asztrálszem leírás:
  “Látómezőben lévők összes személy lesz a diszciplína alanya”
  itt vagy a “lévők” végén nem kell a “k”, vagy az maradhat, de az “összes személy lesz” helyett csak “lesznek” maradjon: “Látómezőben lévők lesznek a diszciplína alanya”

  1. Nem akarok Hulla helyett beszélni, de szerintem ez így nagyon hatékonytalan. Inkább jelentkezz emailben Hullánál lektorálásra (bár elvileg már vannak többen, akik ezt majd csinálják). Ezeket az eredeti Word file-ban, korrektúrával érdemes csinálni.
   Ide szerintem inkább az értelemzavaró hibák, rossz hivatkozások, következetlenségek jöjjenek.

 6. A “Pszi pontok visszanyerése” leírásában az “Azaz If esetén 1 Pp, Af-nál 2 Pp, Kf-on 3, Mf-en 4, míg Lf esetén 5 Pszi pont nyerhető vissza.” leírásban felesleges beleírni a ” Pp”-ket az első kettőhöz és így szebben is nézne ki:
  “”Azaz If esetén 1, Af-nál 2, Kf-on 3, Mf-en 4, míg Lf esetén 5 Pszi pont nyerhető vissza.”

  1. Ugyanitt az utolsó mondatban:
   “a Pszi képzettség fokának kétszeresének megfelelő Pszi pont nyer vissza minden
   átaludt óra után a karakter.” hacsak nem a L’art Pour L’art társulat-féle automatikus tárgyeset használata volt a cél, akkor a “pont” helyett “pontot” kellene oda 🙂

 7. A “dupla nulla” leírásánál az “ami persze még nem jelent
  automatikus sikert” részt én zárójelbe tenném (mert ez csak egy beszúrt megjegyzés), hogy az “egyrészt” és a “másrészt” ne kerüljön külön mondatba.

 8. 71. oldal jobb alul, a “Meglepés” leírásában:
  “csak azt követően reagálhat, hogy annak akcióját megtapasztalata.”
  Itt is egy elírás van, mert nem a tapasztalatáról van szó, hanem arról, hogy megtapasztal valamit, tehát helyesen “hogy annak akcióját megtapasztalta.”

  1. Szintén ott, a következő mondatban:
   “Gyors, következetes és pontos játéktechnikai lebonyolítását ígér” ahol a “lebonyolítását” helyett “lebonyolítást”, mert nem valami konkrétum lebonyolításáról van szó, hanem úgy általában lebonyolításról.

 9. A 71. oldal közepe táján, bal oldalt, a Cselekedetek leírásánál van egy ilyen mondat:
  “Így megtudhatjuk, hogy másokhoz képest a soron következő cselekedetét ki
  mikor cselekszik épp” ahol szerintem a “cselekszik épp”-ben felesleges a “k” és inkább “cselekszi épp” kellene, mert a soron következő cselekedetéről beszél, nem arról, hogy általában ki mikor cselekszik.

 10. Anyag Mágia (Magas Mágia) képzettség leírásában az első bekezdés közepén kezdődik így egy mondat: “Viszont a föld” ahol a “Viszont” teljesen felesleges és helyesebb is lenne elhagyni és csak simán “A föld”-del kezdeni.

 11. Tárgymágia (bárd) képzettség leírásában:
  “A karakter már If-tól képes saját főhangszer kötni önmagát,
  mely egy hónapot vesz igénybe.”
  Ez a “főhangszer kötni önmagát” valahogy nem kerek. “főhangszerhez” akart esetleg lenni?

 12. Túlélés képzettség leírásában a terület típusok felsorolásánál ez szerepel:
  “erősség, mocsár, sivatag, hegyvidék, tenger”, de valószínűsítem, hogy az elején az “erősség” helyett “erdőség” akart lenni.

 13. Javaslom a korai fejlesztési / szöveg véglegesítési fázisban (azaz mostanában) egy új fórum téma nyitását a szövegben megtalált elírások, vagy formázási, szövegszedési javítandók összegyűjtésére, hogy a többi témától jól elkülönítve legyenek.
  Itt van egy apróság, amit én találtam:
  – Törpe faj leírás első bekezdés utolsó mondatában az “útra kelljen” helyett “útra keljen” lenne a helyes.

   1. Hárítás képzettség leírás, második bekezdés utolsó mondata:
    “Egy adott támadás egyszerre hárítani és az elől kitérni is nem lehet”
    kicsit fura nekem. A “támadás” helyett “támadást” kellene, de mintha hiányozna egy “is” a hárítani után, vagy talán egyértelműbb lenne kicsit átfogalmazva:
    “Egy adott támadást hárítani is és az elől kitérni is egyszerre nem lehet”

    1. Még mindig hárítás képzettség leírás:
     Lf: a karakter a fegyver harcértékeit ötszörösen megkapja.
     Szerintem ajánlatos lenne az összes előző 4 fokhoz hasonló szórenddel írni, tehát:
     Lf: a karakter ötszörösen megkapja a fegyver harcértékeit.

  1. Támogatom, így nehéz lesz követni, hogy mi az, amit mások esetleg már jeleztek.

   És ha már itt vagyok: 25. old.: táblázat címében “életkor” helyett “éltekor”

   Alapfok, középfok, mesterfok egybeírandó. Akárcsak az asztrál-, mentál-, idő-, tér- stb. mágia.

 14. A jövedelem az itt összes bevételt, vagy profitot jelent? Illetve földi, vagy ynevi évre vonatkoznak az adatok? Nekem kicsot kevésnek tűnnek összjövedelemnek. Egy kiskereskedő 25-100 ezüst/év? Az a 100 ezüstös csúcs esetén 620 napos évvel számolva napi 16 rezet jelent. Az bevétel esetén azt jelenti, hogy épp nem éhezik, de félretenni, befektetni már nincs miből. És ez egy sikeres (évi 100 ezüstöt kereső) kiskereskedő.

 15. A Szürkecsuklyás anyagban ynevi mértékegységek vannak, de a szabályleírásokban már “földi” mértékegységeket használsz. Szerintem ezt lehetne egységesíteni. (Egyesek hülyeségnek tartják az ynevi mértékegységeket, de mondjuk engem például nem zavar.)

 16. A felszereléseknél gondolom, direkt nincs túlrészletezve a kezdőfelszerelés.
  A kezdőknek azért lehetne pár támpontot adni, például egy-két tipikus induló szett leírása, különös tekintettel arra, hogy a karakter kasztjából milyen felszerelés jár (vagy mi a tipikus).
  És kimaradt az arany-ezüst-réz leírása/konvertálása.

Vélemény, hozzászólás?